Dossier corona: verpleeghuizen en thuiszorg

Het coronavirus is zeker voor ouderen of al zieke mensen een gevaar. Nu meer mensen besmet raken is het belangrijk om extra aandacht te hebben voor hygiëne.

Het is belangrijk dat zorgorganisaties de adviezen van de GGD en het RIVM overnemen. De GGD is in geval van besmetting het eerste aanspreekpunt voor zorgorganisaties.

Maatregelen om besmetting te voorkomen

De belangrijkste maatregelen die je kan nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn heel simpel. Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken, schrijft het RIVM. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen.
Het zijn:

  • Was je handen regelmatig
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes eenmalig
  • Houd afstand van andere personen (1,5 meter) en geen handen schudden bij begroeting
  • Blijf thuis als je verkoudheidsklachten hebt.
  • Voor zorgmedewerkers geldt: bij verkoudheid EN/OF hoesten EN koorts (> 38 graden): thuisblijven. In alle andere gevallen kunnen medewerkers gewoon komen werken, je moet dan wel een stappenplan (zie hieronder) doorlopen en evt. getest worden op het coronavirus
  • Geen bezoek in verpleeghuizen, woonzorgcentra en kleinschalige woonvormen

Inzet en testbeleid zorgmedewerkers

Vanaf maandag 6 april is het testbeleid op het coronavirus voor zorgmedewerkers verruimd. Medewerkers met klachten van verkoudheid en/of hoesten zonder koorts kunnen worden getest als hun inzet nodig is in de directe patiëntenzorg. Eerder kon dit alleen bij beschikbaarheid van testen. Mogelijk wordt het testbeleid nog verder verruimd. Zorgmedewerkers kunnen zich melden bij hun bedrijfs- of instellingsarts. Bekijk het nieuwe testbeleid:

Zolang er nog geen test gedaan is, dient de zorgmedewerker beschermingsmaterialen te gebruiken.

Video: zo was je goed je handen

Lees meer over handhygiëne op Zorg voor Beter

Afstand houden en geen handen schudden

Het advies is om afstand te houden (1,5 meter) bij alle contacten en bij een begroeting geen handen meer te schudden. Maak dit beleid van ‘afstand houden’ en ‘geen handen schudden’ duidelijk kenbaar voor werknemers, bewoners en bezoekers.

Geen bezoek in verpleeghuizen en kleinschalig wonen

Het kabinet heeft het besluit genomen dat alle verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen tot en met 28 april de deuren sluiten voor bezoekers en alle anderen die niet noodzakelijk zijn voor de zorg, om bewoners en verplegende personeel beter te beschermen tegen het coronavirus. Er wordt wel een uitzondering gemaakt voor bewoners die in de stervende fase zijn. Dit besluit heeft ook gevolgen voor de dagbesteding.

Verenso schrijft in een toelichting bij dit besluit: instellingen kunnen er daarom voor kiezen om structurele vrijwilligers (individuele vrijwilligers die structureel praktische steun bieden), toe te blijven laten, mits zij zelf niet tot de kwetsbare doelgroep horen, er geen verdenking is op de locatie en zij zelf geen klachten hebben zoals beschreven door het RIVM (bron: Verenso).

Preventieve maatregelen

Zorg dat de hygiënerichtlijnen op dit moment nog strikter nageleefd worden. Met name handhygiëne en hoesthygiëne. Zorgorganisaties kunnen opvallende instructieposters met pictogrammenophangen op diverse plaatsen in de organisatie, waaronder de (bezoekers)toiletten. Het plaatsen van palen met pompjes met handalcohol bij de entrée van de locatie is ook een mogelijkheid.

Protocol: Maatregelen bij covid-19 in de VVT sector

Voor verpleeghuizen, verzorgingshuizen, woonzorgcentra en kleinschalig wonen.

Verenso: behandeladviezen en ontwikkelingen

Verenso, vereniging van specialisten ouderengeneeskunde, publiceert bijna dagelijks nieuwe informatie over de laatste ontwikkelingen bij de zorg voor patiënten met het coronavirus in verpleeghuizen, woonzorgcentra en kleinschalige woonvoorzieningen:

RIVM: alle informatie op een rij

Op de website van het RIVM staat veel informatie over het coronavirus, en maatregelen om besmetting te voorkomen. Bekijk deze pagina’s van het RIVM:

Informatielijn: vragen van burgers over coronavirus

Er is naast de RIVM-site ook een landelijk info-nummer beschikbaar voor vragen van burgers: 0800-1351

Geef een antwoord

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Verwijder formulierPost comment