Van 19 september tot 31 oktober 2019 in Galerie Serruys: een dubbelexpositie met fotografisch werk van de Rotterdamse fotografen Rens Horn en Ruben van Luijk. Fotografie op de klassieke manier: analoge opnames en afdrukken uit de donkere kamer.

 

Rens Horn studeerde in 1995 af aan de Academie St. Joost in Breda en werkt sinds die tijd vanuit zijn Rotterdamse atelier als beeldend kunstenaar/fotograaf, onder het motto ‘expose for the secrets, develop for the surprises’. Daarnaast is hij verbonden aan het Nederlands Fotomuseum, waar hij workshops geeft en in de donkere kamer werkt.Onder de titel Motorfoto’s/motorcycle pictures laat hij in Galerie Serruys beelden zien die hij vanuit het zadel van zijn Harley Davidson schoot, soms met gevaar voor eigen veiligheid. Het resultaat is een bijzondere serie foto’s die niet zozeer iets vertelt over het landschap waar de fotograaf doorheen rijdt of de plekken die hij passeert, maar eerder over de ervaring van het motorrijden zelf. Een beeldreeks die nog eens extra veelzeggend wordt door de unieke beeldtaal van Horn’s afdrukken, gemaakt in de eigen donkere kamer op vintage fotografisch materiaal en soms voorzien van persoonlijke teksten.

Ruben van Luijk is ‘foutograaf’ en specialiseert zich in fotografie met obsolete technieken. In Galerie Serruys zullen opnamen te zien zijn die hij in 2009 met een Pentax 6×7 op straat in Rotterdam maakte. In sfeervolle, door de fotograaf zelf afgedrukte beelden wordt de Rotterdammer gevangen in zijn of haar meest diverse hoedanigheden. Soms lijkt het daarbij of we ons opeens weer in de stad bevinden die Cas Oorthuys in de jaren vijftig fotografeerde; op andere foto’s zijn we heel duidelijk in de éénentwintigste eeuw. Een kleine fotografische ode aan de Rotterdamsche mensch van gisteren, vandaag en morgen.

De expositie wordt georganiseerd in samenwerking met Uitgeverij Nadorst. Tijdens de vernissage op 21 september (rond drie uur) zal tevens de Leporelloreeks gepresenteerd worden, een nieuwe publicatiereeks geheel gewijd aan analoge fotografie. Tijdens de vernissage zullen de eerste twee delen van de reeks ten doop worden gehouden die gebaseerd zijn op het tentoongestelde werk. Daarnaast zal er een podiumdiscussie plaatsvinden over de zin en onzin van analoge fotografie en zal er een digitale presentatie te zien zijn van Ruben van Luijk’s laatste project, een portretserie van meisjes van Rotterdam.

 

 

Geef een antwoord

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Verwijder formulierPost comment