Galerie Serruys

 
 
Tentoonstelling Ellen Dijkstra en Sofja Hester Blankensteijn
06-11-2005 t/m 18-12-2005

 
  De expositie duurt van 06 november tot en met 18 novemberi 2005. De Galerie is dagelijks geopend en vrij toegankelijk van 10.00 – 17.00 uur.


 

Ellen Dijkstra

 

 

 

 

 

 

 

Natuur is een belangrijke inspiratiebron voor mijn werk. Natuur is een enorm groot concept waarbinnen veel verschillende dingen kunnen worden gepresenteerd.
Elementen als groeien,  ritme, herhaling en structuur worden door mij gebruikt.
Naast deze elementen gaat mijn werk over waarneming en charisma. Emoties binnen menselijke relaties zijn herkenbaar. Aantrekken, afstoten, erotiek.
De materialen die ik gebruik staan vaak in contradictie met de natuur. Synthetische stoffen, giethars, chemische pigmenten.  Door de kunststofmaterialen te gebruiken probeer ik de natuur te overtreffen.

Het menselijke lichaam is meer en meer in mijn werk verschenen. De groene jurk vindt haar origine in het regenbos van Vancouver Island. In dit oerbos vind je het groeien van eeuwen. Mos groeit en hangt in de bomen alsof het de boom omkleedt zoals een jurk het menselijk lichaam bedekt. De groene jurk lijkt op een cocktailjurk uit de jaren dertig. Je ziet geen lichaam maar je kunt je voorstellen dat daar iemand is. Niet alleen het uiterlijk van de jurk is belangrijk, ook de binnenruimte, het geeft de jurk letterlijk en metaforisch een derde dimensie. Van één kant is de jurk open, de kijker heeft de mogelijkheid de jurk binnen te gaan. Dan bedekt de jurk de kijker, de kijker valt samen met de jurk.

De rode jurk staat voor de jurk voor het eerste bal. De jurk is verleidelijk door de kleur maar tegelijkertijd ook onschuldig. De jurk straalt ontastbaarheid uit. Je kunt haar benaderen, de vorm zorgt er echter ook voor dat er altijd afstand blijft.

De hooggehakte schoenen staan voor het verleidelijke. Iedereen heeft wel voor de etalage van een schoenenwinkel gestaan en vervolgens nachten gedroomd over die prachtige maar onmogelijke schoenen. Schoenen waar je visueel de wereld mee zou kunnen veroveren alleen fysiek vragen ze een te grote inspanning van de draagster.

De tas, de ziel van de vrouw. Al haar geheimen houdt ze verborgen. De buitenkant vertelt iets maar uiteindelijk gaat het  om de inhoud.

www.ellendijkstra.com 
 
Hester Blankenstijn

 

 

 


  Hester Blankestijn studeerde in 1999 af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunst in Den Haag en is in het dagelijks leven fotografe. Zowel haar autonome als commerciële werk kenmerkt zich door eigenzinnige manipulaties. Hoewel de ideeën op een conceptuele manier tot stand komen, laat ze zich tijdens het fotograferen sterk leiden door haar gevoel. Op het moment dat ze door de camera kijkt weet ze of het beeld werkt en in het geval van de triptych “animal wearables” de ongrijpbare mystiek van jonge vrouwen in een sprookjesachtige setting. De dierlijke sieraden van Rene Coster waren de inspiratiebron van deze triptych.

www.hesterblankestijn.nl