Galerie Serruys

 
 

 


Van 1 september tot en met 20 oktober 2013 laat
Jan Hauwert zijn werk zien in Galerie Serruys

 

 

 

 


Jan Hauwert woont en werkt in Poortugaal. Hij maakt schilderijen, tekeningen en collages op papier en op doek. Daarnaast bouwt hij keramiek objecten die veelal gemaakt zijn van plakken klei, samengevoegd met slib tot objecten. Zijn inspiratie vindt hij in vooral in zijn medemensen en tijdens zijn reizen door allerlei landen en landschappen. Het begon met het landschap uit zijn jeugd, water en lucht in enorme volumes, het open West Friese polderlandschap. Later zijn daar de bergen bij gekomen die, met hun robuuste karakter, een bepaalde intimiteit en bescherming geven.
Jan Hauwert is gefascineerd door mensen, hoe ze zijn, wat ze doen en hoe ze samenleven, hun rituelen en verhalen. Zijn indrukken en ervaringen vertalen zich in een tekening, een schilderij of een kleiobject. Daarbij hoort een veelzijdigheid aan vormgeving. De ene keer wat streng en sober, de andere keer uitbundig en veelvormig. Als kind van de jaren ’60 houd hij van kleur en veelvormigheid, maar het leven kent vele fasen en dat vertaald zich in mijn werk: ‘Het leven, ach ja, het leven transformeert!”


 
 
 

 

 


 

Jan Hauwert is in 1991 afgestudeerd aan de Koninklijke Academie Den Haag en lid van de Kunstkring Albrandswaard en van de Regio Art Rijnmond. Vanaf 1975 heeft hij diverse groeps- en solotentoonstellingen gehad en zijn werk is opgenomen in diverse particuliere collecties.

Voor meer informatie over zijn werk kunt u kijken op https://picasaweb.google.com/janhauwert
of www.kar-albrandswaard.nl en www.rarspijkenisse.nl

 

 

 

 

  
 
 

 

 


Van 27 oktober tot en met 8 december 2013 laten
Conny Pols en Frank Penders hun werk zien in
Galerie Serruys

 


 
 
 

 

 

 

 

 

 

 


Conny Pols woont en werkt in Ridderkerk Klei vind zij ongelofelijk en is haar favoriete materiaal. Het biedt haar de mogelijkheid om haar inspiratie te verbeelden.
Op het water geboren en geleefd, dat is wat haar gevormd heeft. Dat klei door water wordt aangevoerd kan geen toeval zijn.
Water, wind, zand, vuur. De elementen. Voor haar blijft er een aantrekkingskracht van uitgaan. Het is dan ook het evenwicht tussen deze vier die zij zoek, en uiteindelijk vind tussen de lijnen en beweging van haar creaties. De vorm is een reflectie van haar innerlijk en komt puur tot stand door de verbeelding van haar gevoel. Het gebruik van verschillende kleuren klei en glazuren geeft de sculptuur zijn eigen uitspraak. Zo spreken haar sculpturen voor haar. Zij exposeert in diverse galerieën in binnen en buitenland.
Zij volgde haar opleiding Keramiek bij SBB Gouda te Gouda. Heeft daarna nog diverse verdiepingsworkshops gevolgd. Zij geeft keramiek les aan basisschool leerlingen en in haar eigen atelier aan volwassenen.
Ze heeft veel plezier in het overbrengen van de technieken en de liefde voor de klei. Het is een geweldig materiaal met veel mogelijkheden. Voor informatie mail p.conny@planet.nl of bel 0180416640 / 0643561164 Kijk voor meer informatie op www.connypols.nl


 
 
 


 

 Frank Penders
woont en werkt in Gouda als freelance fotograaf. In samenwerking met GGD Rijnmond heeft Laurens Aesopus een verpleegafdeling voor voormalig dak- en thuislozen geopend. Het turbulente leven dat veel van deze bewoners hadden is sterk verbonden aan de stad Rotterdam. Dit zijn de mensen die in, van, met en door deze stad hebben geleefd. Zo onverwoestbaar als de stad is, zo kwetsbaar zijn de mensen. Het is de combinatie, tussen de strakke foto’s van de stad en de intieme, integere foto’s van de mensen, die verbindt. De plekken krijgen een emotie, de emoties een plek.
Ondanks dat deze bewoners nu een veilig dak boven hun hoofd hebben, leven zijn nog deels in het verleden waar de herinneringen hen aan het heden verbindt.
Met het project StadsGezichten heb ik de mensen en de plekken in de stad uit hun herinneringen gefotografeerd. Samen met de foto's zijn ook de verhalen bij de plekken opgeschreven en publiceerd. Voor meer informatie kijk op www.frankpenders.com
 

 

 

 

Galerie Serruys verzorgt geregeld
exposities in Galerie Oostvogel. U vindt
het in Laurens Antonius IJsselmonde,
Groene Tuin 1, 3078KA Rotterdam.

Van 8 september tot en met 27 oktober laat
Joke Roldaan haar werk zien in Galerie Oostvogel.

 

 

 

 

 

 

 

 

Joke Roldaan woont en werkt in Rotterdam. Haar werk beweegt zich tussen figuratief en abstract, soms meer figuratief, soms meer abstract, afhankelijk van het thema en de dialoog, die tussen haar en haar werk ontstaat. Het is voor haar een voortdurend zoeken naar evenwicht tussen spontaniteit en het denkproces. Wat haar oog ziet en in haar geest wordt vastgehouden, wordt vaak een thema van haar werk. De thema's, die haar het meest inspireren, zijn de mens in al zijn facetten en onderlinge relaties én het landschap in al zijn dramatische verschijningsvormen. Haar doel is zoveel mogelijk de bij haar opgeroepen stemming van die specifieke mens of dat specifieke landschap - koud, warm, leeg of kwetsbaar, agressief, eenzaam - te vertalen naar vorm, kleur en ruimte. Zij probeert te komen tot soms geabstraheerde beelden, waarbij herkenning van ondergeschikt belang is. Het gaat haar om een persoonlijke interpretatie, waarbij het streven erop gericht is het universele in de mens aan te spreken. Belangrijk voor haar is een absolute vrijheid, waarbij zij zich niet gebonden wil voelen aan welke stroming dan ook.


 
 
 

 

 

 
Haar materiaalgebruik is divers: voor haar schilderijen maakt zij veelal gebruik van acryl- en/of olieverf, soms ook met gemengd met andere materialen als krijt, touw, wrakhout, zand, lood, gips, jute, postzakken e.a. Voor haar sculpturen werkt zij graag in was en/of klei, die zij afgiet in brons, beton of terrazzo.
Zij begon haar opleiding aan de Academie van Beeldende Kunsten in Rotterdam. Daarna studeerde zij MO handenarbeid en tekenen, volgde een oriëntatiejaar aan de Rietveldacademie in Amsterdam. Op de Vrije Academie in Den Haag kreeg zij o.a. les van de beeldhouwer Rudi Rooijackers en de schilders Wil Bouthoorn en Jan Sierhuis. Daarnaast heeft zij Kunst- en Architectuurgeschiedenis gestudeerd aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.
Een leidraad voor haar is de uitspraak van Paul Valéry: “Als een vogel precies kon zeggen wàt hij zingt, waaròm hij zingt en wàt het in hem is dat zingt – zou hij niet meer zingen”

 


 
 
 

 

 

 


Van 3 november tot en met 15 december 2013 laten
Franca Schapendonk en Sylvia Blok hun werk zien in Galerie Oostvogel.

 


 
 
 

 

 

 

 

Franca Schapendonk (1947) woont en werkt in Hendrik Ido Ambacht. Franca werkt vooral met grove chamotte of rakuklei. Haar voorkeur gaat uit naar het boetseren van vrouwen in al haar facetten. Belangrijk daarbij is humor, kracht en kleur. Haar werkwijze heet beeldend d.w.z. zij zet haar werk massief op, laat het drogen tot het leerhard is, snij het in stukken en hol het uit tot de wanden 1½ tot 2 cm dik zijn. Daarna zet zij het beeld weer in elkaar en laat het verder drogen. Na het drogen wordt het beeld voor de eerste keer gebakken, dit wordt biscuit bakken genoemd. Daarna wordt het beeld geglazuurd en opnieuw gebakken. Soms stookt zij haar beelden Raku. Raku stoken is een oude Japanse vorm van kleibakken. Raku is een interessante, maar risicovolle manier van stoken. De laatste jaren combineert zij keramiek ook met andere materialen, zoals: ijzer, wol, katoen, rubber, enz. om haar beelden een extra dimensie te geven. Regelmatig staat haar werk op exposities en neemt zij deel aan kunstmarkten.
Kijk voor meer informatie op www.francaschapendonk.nl

 


 
 
 

 

 

 

 


Sylvia Blok (1970) woont en werkt in Poortugaal. Sylvia heeft vanaf haar jeugd jarenlang vol passie en hobbymatig gefotografeerd. Op haar 35e kwam ze op het tot dan toe grootste kruispunt in haar leven en besloot ze haar passie verder te gaan onderzoeken en ontwikkelen. Haar studie aan de Fotoacademie is een zoektocht naar zichzelf geweest. In de landschappelijk autonome projecten die ze maakt vindt ze rust en meditatie.
Altijd is ze op zoek naar vrijheid en avontuur. Sylvia vindt in haar fotografie een verborgen en geïsoleerde wereld. De wereld die zich onder haar voeten bevindt vindt zij uitzonderlijk bijzonder en prikkelt zeer haar fantasie. Er bestaat een micro kosmos die zij haar wereld noemt en deze wil zij graag delen. “Er is zoveel meer als je verder kijkt...” Zij gebruikt water en reflecties als transitie naar haar fantasy wereld en daarmee creëert zij haar eigen abstracte landschap. Daarnaast heeft ze interesse in vergankelijkheid, toekomst, ontwikkeling, interieur en architectuur.


 
 
 

 

 

 
Sylvia werkt aan haar autonome projecten maar ook in opdracht voor decoratieve toepassingen. Sylva Blok is lid van de Kunstkring Albrandswaard. Zij exposeert geregeld en haar werk wordt opgenomen in het New Dutch Photography Talent 2013 boek. Sinds 2007 heeft zij haar studio Futuras Fotografie. Daar geeft ze ook (privé) workshops en basis cursussen fotografie. Meer informatie kunt u vinden op www.futurasfotografie.nl