Galerie Serruys

 
 

 

Van 26 juni tot en met 14 augustus 2011 laten
Gerreke van Veen en Herman Schouwenburg
hun werk zien in Galerie Serruys. 

 

 


Gerreke van Veen ( 1964) Al op jonge leeftijd is Gerreke creatieve cursussen gaan volgen. Na een tekenopleiding is ze verder gaan studeren aan de Nutsacademie te Rotterdam en afgestudeerd in onder meer plastisch vormgeven en keramiek. Gerreke werkt graag met klei omdat het haar fascineert de ongekende mogelijkheden van klei steeds opnieuw te ontdekken. Met een stuk klei in handen begin je als vanzelf te kneden en te vormen. Kinderen bezitten de gave om vanuit niets, iets te maken en vaak ontstaan hieruit de meest originele creaties. Gerreke probeert in haar werk deze kinderlijke creativiteit aan te boren. De mens staat centraal in het werk van Gerreke. Een emotie, houding of uitdrukking wordt door haar uitgebeeld in klei. Een geliefd thema; ‘lezende mensjes’. In het fraai uitgevoerde blauw/groen keramisch brons verbeeldt zij het verdiept zijn van mensen in een boek. In oktober 2010 won Gerreke de publieksprijs op de Dordtse Keramiekmarkt, waarbij het werk van 48 keramisten werd gepresenteerd en in april 2011 de publieksprijs op de NVK Keramiekmarkt in Warmond.

Zie ook www.ecru.nl


 

 


 
 
 

 

 

 

 

 

   

Herman Schouwenburg (1954) woont en werkt in Rotterdam. Hij schildert houten plankjes en gebruikt daarbij inkt, acrylverf en houtskool. Hij laat zich inspireren door alles wat hij ongevraagd in de bus krijg. Folders, kranten, maar ook televisie en internet, van alle kanten komen de beelden op ons af. Om ze kwijt te raken gebruikt hij ze op zijn manier, door ze te schilderen. De plankjes zijn niet groot, meestal 15 bij 20 cm , soms 15 bij 15. Hij gebruikt dit formaat omdat er zoveel is om te schilderen en te tekenen. Door klein te werken kan hij snel werken en kan hij veel ideeën kwijt. Hij zet elke dag een nieuw plankje op zijn site, zie http://www.flickr.com/photos/hermanschildert

Tekenen doet hij al zo lang hij zich kan herinneren, de laatste jaren is hij ook gaan schilderen. Met de plankjes heeft hij zijn vorm gevonden. De afgelopen jaren heeft hij meegedaan met Het Vierkante Ei en de Talens Paletprijs. Ook heeft hij geëxposeerd, o.a. in de bibliotheek, bij cultureel centrum Orion, Galerie De schone kunsten, galerie Thyade, Salon Vredebest, en tijdens de Kunstroute Rotterdam Alexander.

 


 
 
 

 

   

Van 21 augustus tot en met 9 oktober 2011wordt er in Galerie Serruys werk getoond van Mirian Zimmerman en Ton Erwich.

 


 
 

 

 

 

   

Mirian Zimmerman is een schilder en graficus. Op deze expositie zijn schilderijen te zien uit verschillende periodes. Haar landschappen herken je aan de vele structuren. Weergegeven in dikke lagen olieverf of in acrylverf gecombineerd met lakverf. De landschappen zijn ontstaan door foto’s, soms bewerkt op de computer. Een belangrijke rol in haar werk is weggelegd voor water. Water staat symbool voor het voorbij stromende leven. De stroming die nieuwsgierig maakt. Wat brengt ze om de bocht? Het nodigt uit tot onderzoeken, verkennen en ontdekken. In haar landschappen zul je geen mensen en/of dieren tegen komen. Het gaat haar om de ervaring van de natuur. In de loop der jaren hebben zij zich ontwikkeld tot droomlandschappen. In haar laatste boomlandschappen, geschilderd met palet en in dikke lagen olieverf is sprake van een bijzondere sfeer.
Zij heeft sinds 1996 Atelier Galathea op Goeree-Overflakkee voor workshops en cursussen.

Zie ook op www.mirianzimmerman.nl

 


 
 
 

 

 

   

Ton Erwich streeft naar eenvoud, sobere vormen, minimale decoratie. In de potten en vazen is het landschap in de omgeving terug te lezen. Je ziet de sporen van landbewerking, zoals ze zijn te vinden in de kleipolders van de Hoeksche Waard. Je ziet ook de gelaagdheid van het coulisselandschap met akkers, sloten, populieren. Hij gebruikt steengoedklei uit het Westerwald. De klei wordt gedraaid en bewerkt met rolstempels en radeerwieltjes tot er een patroon ontstaat van lijnen en vlakken. Een andere techniek die hij graag gebruikt is naked raku. Na een herhaalde bewerking blijft een eierschaalhuid met craquelures en rookpitten over, soms ook zwarte rookvlekken. Ton Erwich heeft in het onderwijs gewerkt in beeldende vorming en handvaardigheid. Na een opleiding als pottenbakken aan het keramiekcentrum in Gouda opende hij Galerie Debuut in Nieuw Beijerland, waar hij nu enkele jaren workshops en cursussen organiseert.

Zie ook op www.galeriedebuut.nl


 


 
 
 

 

   
Galerie Serruys verzorgt geregeld exposities in
Galerie Oostvogel. Galerie Oostvogel vindt u in Laurens Antonius IJsselmonde, Groene Tuin 1, 3078KA Rotterdam.

Van 3 juli tot en met 21 augustus 2011 exposeren
Marjan Bertelsmann en
het FotografenCollectief ISO2009


 
 
 

 

 

   


Marjan Bertelsmann kwam na vele jaren tekenen en schilderen "toevallig" in een cursus beeldhouwen terecht. Zij heeft toen voorgoed de kwast en het potlood voor de hamer en de beitel omgeruild. Zij maakt beelden van brons,  steen en keramiek. In iedere steen zit een beeld verborgen en het is een speciale  gewaarwording het beeld te voorschijn te zien komen. Na het hakken volgt vaak het intensieve raspen, schuren en polijsten. Met klei en was daarentegen, werk je met een opbouwtechniek en is alles wat niet helemaal naar wens is, eenvoudig te veranderen, terwijl de vorm veel directer tot stand komt. Als haar wassen beeld klaar is moet het in brons worden gegoten, waarna het geciseleerd en gepatineerd wordt. Een beeld van klei moet na het uithollen nog drogen en moet al dan niet geglazuurd de oven passeren. Ieder materiaal vraagt een eigen werk- en afwerkmethode, hetgeen een eigen specifiek eindresultaat oplevert.

Zie ook www.marjaninbeeld.nl

 


 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

   

FotografenCollectief ISO2009 is een groep enthousiaste fotografen uit Dordrecht. Ze komen regelmatig bij elkaar om foto's, opdrachten, uitstapjes en technieken met elkaar te bespreken.
De onderwerpen lopen uiteen van landschapsfoto's, macro (close-up) fotografie, model- en reisfoto's, maar  vervallen en verlaten gebouwen komen aan bod. De leden fotograferen zowel op locatie als in de studio en met verschillende soorten en merken camera's. Het gaat hen om het resultaat en het plezier van het fotograferen. Het werk op deze expositie is voornamelijk in 2010 gemaakt. ISO 2009 bestaat uit : Astrid Kok, Alex Mesman, Ron van Riet, Harm Bergsma, Nico van Dalen, Sylvia de Bres en Jacco Roeleven .

Wilt u meer werk van ons zien, kijk dan op www.iso2009.nl en laat eventueel een berichtje achter in het gastenboek.

Hiernaast een foto van Ron van Riet

 

 


 
 
 

 

 

   

Van 28 augustus tot en met 16 oktober 2011 laten Sonja van Dijk en Ton Rüland hun werk zien in
Galerie Oostvogel.

 

 


 
 
 

 

 

   

Sonja van Dijk is sinds 2004 serieus met keramiek bezig. In de voorgaande jaren hebben haar collegae haar in verschillende workshops en cursussen het vak geleerd. De werkstukken die zij maakt zijn een combinatie van handvormen en draaien, waarbij zij gebruik maakt van zelfgemaakte mallen. Uitgangspunt is dat een werk niet alleen van de voorkant interessant moet zijn. Met een beetje draaien heb je weer een ander beeld van het werkstuk. Haar werk is kleurrijk, abstract en een beetje surrealistisch. Het contrast tussen hoogglanzend en kleurrijk en mat en ruw zorgt voor een bijzondere spanning.

Voor meer informatie kijk ook op www.keramiekenzo.nl


 


 
 
 

 

 

   

Ton Rüland woont en werkt in Oss. Hij schildert zoals hij het leven ervaart: met uitdaging en nieuwsgierigheid. Hij wil dat de toeschouwer meeleeft en wegdroomt in het verhaal van het schilderij, zoals hij er tijdens het maken in wegdroomt. Kleur en vormaccenten geven de beschouwer daarbij enigszins houvast. Vanuit de chaos op het doek komt alles samen tot dat evenwicht wat nodig is. Iedere penseelstreek, iedere kleur, iedere materiaal heeft als doel om het schilderij haar verhaal te laten vertellen.

Voor meer informatie, kijk op www.tonart.exto.nl