Galerie Serruys

 
 

 

Van 1 mei tot en met 19 juni 2011 laten
Carla Wink en Jan Kees Helms
hun werk zien in Galerie Serruys. 

 

 


Carla Wink (1964) is ooit haar beeldende ontwikkeling begonnen bij de CABK te Kampen Haar werk bestaat uit organische vormen, die zij met de hand maakt. Er is een idee. Zij ziet een richting, het uiteindelijke beeld ontstaat terwijl het gemaakt wordt. Groeivormen die letterlijk onder haar handen groeien en dichtbij haarzelf liggen.

Zij streeft naar het wonderlijk samengaan van regelmaat en oneindige variatie die je ook tegenkomt in de natuur. De patronen in een doorgesneden rode kool, de strepen van een zebra, zandverstuivingen, kristallen, een school vissen kunnen haar steeds weer ontroeren.

Meer is te zien op de website www.carlawink.nl 
 
 

 

 

 

 

   

Jan Kees Helms (1966) woont en werkt in Amersfoort en vertelt verhalen door middel van fotografie, video, geluidskunst en performance. Hij werkt autonoom en in nauwe samenwerking met andere kunstenaars. Daarnaast begeleidt hij buurtkunst- en jongerenprojecten en kinderpersbureau's.

Hij laat in Galerie Serruys de serie PUUR zien. PUUR is een portretserie van met name vrouwen, waarbij Jan Kees Helms op zoek was naar een zo natuurlijk en intens mogelijke blik van de geportretteerde. Tijdens de sessies nodigde hij de geportretteerden uit zich bloot te geven en liet hij zich leiden door wat de zij lieten zien door lichaamshouding en mimiek. De intensiteit zit niet zozeer in de brutaliteit en theatraliteit, maar in de stilte en is veelal naar binnen gericht.

Meer informatie op www.jankeeshelms.nl

 


 
 
 

 

   
Van 26 juni tot en met 14 augustus 2011 laten
Gerreke van Veen en Herman Schouwenburg
hun werk zien in Galerie Serruys.

 

 


 
 

 

   

Gerreke van Veen ( 1964) Al op jonge leeftijd is Gerreke creatieve cursussen gaan volgen. Na een tekenopleiding is ze verder gaan studeren aan de Nutsacademie te Rotterdam en afgestudeerd in onder meer plastisch vormgeven en keramiek. Gerreke werkt graag met klei omdat het haar fascineert de ongekende mogelijkheden van klei steeds opnieuw te ontdekken. Met een stuk klei in handen begin je als vanzelf te kneden en te vormen. Kinderen bezitten de gave om vanuit niets, iets te maken en vaak ontstaan hieruit de meest originele creaties. Gerreke probeert in haar werk deze kinderlijke creativiteit aan te boren. De mens staat centraal in het werk van Gerreke. Een emotie, houding of uitdrukking wordt door haar uitgebeeld in klei. Een geliefd thema; ‘lezende mensjes’. In het fraai uitgevoerde blauw/groen keramisch brons verbeeldt zij het verdiept zijn van mensen in een boek. In oktober 2010 won Gerreke de publieksprijs op de Dordtse Keramiekmarkt, waarbij het werk van 48 keramisten werd gepresenteerd en in april 2011 de publieksprijs op de NVK Keramiekmarkt in Warmond. Zie ook www.ecru.nl

 

 

 

 


 
 
 

 

 

 

 

   

Herman Schouwenburg (1954) woont en werkt in Rotterdam. Hij schildert houten plankjes en gebruikt daarbij inkt, acrylverf en houtskool. Hij laat zich inspireren door alles wat hij ongevraagd in de bus krijg. Folders, kranten, maar ook televisie en internet, van alle kanten komen de beelden op ons af. Om ze kwijt te raken gebruikt hij ze op zijn manier, door ze te schilderen. De plankjes zijn niet groot, meestal 15 bij 20 cm , soms 15 bij 15. Hij gebruikt dit formaat omdat er zoveel is om te schilderen en te tekenen. Door klein te werken kan hij snel werken en kan hij veel ideeën kwijt. Hij zet elke dag een nieuw plankje op zijn site, zie http://www.flickr.com/photos/hermanschildert

Tekenen doet hij al zo lang hij zich kan herinneren, de laatste jaren is hij ook gaan schilderen. Met de plankjes heeft hij zijn vorm gevonden. De afgelopen jaren heeft hij meegedaan met Het Vierkante Ei en de Talens Paletprijs. Ook heeft hij geëxposeerd, o.a. in de bibliotheek, bij cultureel centrum Orion, Galerie De schone kunsten, galerie Thyade, Salon Vredebest, en tijdens de Kunstroute Rotterdam Alexander.

 


 
 
 


 

   


Galerie Serruys verzorgt geregeld exposities in
Galerie Oostvogel. Galerie Oostvogel vindt u in Laurens Antonius IJsselmonde, Groene Tuin 1, 3078KA Rotterdam.

Van 8 mei tot en met 26 juni 2011 exposeert
Rita Neef schilderijen en ruimtelijk werk


 
 
 

 

 

   


Rita Neef
(1961) heeft in 2009 haar opleiding aan de kunstacademie Artez in Zwolle afgerond. Haar werk is verhalend en fantasierijk. Door op een experimentele manier bepaalde materialen te laten samenwerken, ontstaat er een beeld. De elementen kunnen niet met elkaar maar ook niet zonder elkaar. Er vinden botsingen plaats tussen talloze sterke krachten die vechten om de heerschappij. Het wordt een chaos op haar doek maar zij weet precies wat ze doet. Haar schilderijen zijn landschappen die zouden kunnen bestaan, niet naar voorbeeld uit een directe eigen waarneming maar opgebouwd uit herinneringen.

Zie ook www.ritaneef.nl

 

 

 

 


 
 
 

 

 

   

“Mijn schilderijen zijn bedoeld om te communiceren. Op een intuïtief niveau komt het uit mij. Dat magisch moment, dat er iets nieuws ontstaat, is een gevoel van eeuwigheid dat er eerst niet was. Beeldvorming die zich opent naar de maatschappij en de toeschouwer aanspreekt en het daagt deze uit om te bepalen waar je zelf staat. Als kunstenaar ben je getuige van je eigen tijd, je hoort je te informeren, de gebeurtenissen te analyseren en er vervolgens op een creatieve manier mee om te gaan. Ik wil vooral vragen stellen over dingen waarover ik mij verwonder, waar ik me vooral druk over kan maken.”

Rita Neef

 


 
 
 

 

 

   

Van 3 juli tot en met 21 augustus 2011 exposeert
Marjan Bertelsmann en
het fotografencollectief ISO 2009

 

 


 
 
 

 

 

   

Marjan Bertelsmann kwam na vele jaren tekenen en schilderen "toevallig" in een cursus beeldhouwen terecht. Zij heeft toen voorgoed de kwast en het potlood voor de hamer en de beitel omgeruild. Zij maakt beelden van brons,  steen en keramiek. In iedere steen zit een beeld verborgen en het is een speciale  gewaarwording het beeld te voorschijn te zien komen. Na het hakken volgt vaak het intensieve raspen, schuren en polijsten. Met klei en was daarentegen, werk je met een opbouwtechniek en is alles wat niet helemaal naar wens is, eenvoudig te veranderen, terwijl de vorm veel directer tot stand komt. Als haar wassen beeld klaar is moet het in brons worden gegoten, waarna het geciseleerd en gepatineerd wordt. Een beeld van klei moet na het uithollen nog drogen en moet al dan niet geglazuurd de oven passeren. Ieder materiaal vraagt een eigen werk- en afwerkmethode, hetgeen een eigen specifiek eindresultaat oplevert. Zie ook www.marjaninbeeld.nl


 


 
 
 

 

 

   

FotografenCollectief ISO2009 is een groep enthousiaste fotografen uit Dordrecht. Ze komen regelmatig bij elkaar om foto's, opdrachten, uitstapjes en technieken met elkaar te bespreken.
De onderwerpen lopen uiteen van landschapsfoto's, macro (close-up) fotografie, model- en reisfoto's, maar  vervallen en verlaten gebouwen komen aan bod. De leden fotograferen zowel op locatie als in de studio en met verschillende soorten en merken camera's. Het gaat hen om het resultaat en het plezier van het fotograferen. Het werk op deze expositie is voornamelijk in 2010 gemaakt. ISO 2009 bestaat uit : Astrid Kok, Alex Mesman, Ron van Riet, Harm Bergsma, Nico van Dalen, Kees van Gent, Sylvia de Bres en Jacco Roeleven . Wilt u meer werk van ons zien, kijk dan op www.iso2009.nl en l aat eventueel een berichtje achter in het gastenboek.

Hiernaast een foto van Harm Bergsma.